vanochtend vertelde iemand me
dat net als bij wijn
ook bij thee
de terroir een belangrijk begrip is
de terroir is de bodem waar de druif hangt
of het kruid groeit alvorens geoogst
mijn geboortedorp is
de beste terroir voor aardbeien
mijn huidige woonplaats is de beste
terroir voor schadelijke luchtkwaliteit
zelf ben ik jaloers op een ritueel
dat plaatsvindt op Nederlands terroir:
thee drinken na school en even praten aan tafel
een transitgebied tussen dag en vooravond
zoals het avondeten een transitgebied is
tussen vooravond en avond.
tanden poetsen een transitgebied
tussen verticaal en horizontaal.
plassen het gebied
tussen de nacht en de ochtend
(of tussen deel 1 en deel twee van de nacht)
het ontbijt is dan weer het transitgebied
tussen de ochtend en het aanvangen van de dag
het middagmaal het gebied tussen
voor en namiddag
om dan weer uit te komen bij het theedrinken
een keer had ik de eer
om te eten in een chique Japans restaurant
bij iedere gang was er een aangepaste thee
de vrouw kwam dan zeggen waar de kruiden geteeld werden
het waren gebergtes waar ik tot dat moment geen weet van had
het was heel ver weg, dat wel
ze had ook wat kunnen verzinnen
maar ik genoot van alle terroirs die passeerden
zonder weet te hebben van het begrip terroir.
het waren één voor één heerlijke theesoorten.
en ik nam me die avond voor,
iedere dag een theemoment in te lassen.
zoals vele voornemens
hield ik het 1 dag vol.
tot vorige week
ik nog eens een uitgebreid theeritueel hield met mezelf op het dakterras
maar dat telt niet vrees ik
want toen wilde ik gewoon contact maken
met mijn buurman
die een sigaret rookte op zijn terroir.