TERROIR

terroir

vanochtend vertelde iemand me

dat net als bij wijn

ook bij thee

de terroir een belangrijk begrip is

de terroir is de bodem waar de druif hangt

of het kruid groeit alvorens geoogst

mijn geboortedorp is

de beste terroir voor aardbeien

mijn huidige woonplaats is de beste

terroir voor schadelijke luchtkwaliteit

 

zelf ben ik jaloers op een ritueel

dat plaatsvindt op Nederlands terroir:

thee drinken na school en even praten aan tafel

een transitgebied tussen dag en vooravond

zoals het avondeten een transitgebied is

tussen vooravond en avond.

tanden poetsen een transitgebied

tussen verticaal en horizontaal.

plassen het gebied

tussen de nacht en de ochtend

(of tussen deel 1 en deel twee van de nacht)

het ontbijt is dan weer het transitgebied

tussen de ochtend en het aanvangen van de dag

het middagmaal het gebied tussen

voor en namiddag

om dan weer uit te komen bij het theedrinken

 

een keer had ik de eer

om te eten in een chique Japans restaurant

bij iedere gang was er een aangepaste thee

de vrouw kwam dan zeggen waar de kruiden geteeld werden

het waren gebergtes waar ik tot dat moment geen weet van had

het was heel ver weg, dat wel

ze had ook wat kunnen verzinnen

maar ik genoot van alle terroirs die passeerden

zonder weet te hebben van het begrip terroir.

het waren één voor één heerlijke theesoorten.

en ik nam me die avond voor,

iedere dag een theemoment in te lassen.

zoals vele voornemens

hield ik het 1 dag vol.

tot vorige week

ik nog eens een uitgebreid theeritueel hield met mezelf op het dakterras

maar dat telt niet vrees ik

want toen wilde ik gewoon contact maken

met mijn buurman

die een sigaret rookte op zijn terroir.